Wormen komen zowel bij honden als katten voor. Wormen zitten in de darmen van je huisdier. Elke kat krijgt een keer te maken met wormen. Vaak worden kittens via de moeder al in de baarmoeder of direct na de geboorte besmet.
Kittens moeten een aantal keren preventief ontwormd worden.
Het advies is ze te ontwormen als ze 3, 5 en 7 weken oud zijn. Daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn.
Een wormbesmetting bij kittens kun je vaak herkennen aan:
- Slecht groeien
- Bolle buikjes
- Wisselende ontlasting, slijm bij de ontlasting
- Ze braken wormen uit of u ziet ze in de ontlasting
Wormen zijn niet altijd te zien bij uw kat. Soms zijn ze besmet zonder dat ze klachten hebben. Wormen zijn niet altijd met het blote oog in de ontlasting te zien.
Wormen vormen ook een risico voor de mens. Zij kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals bij kinderen die last hebben van astma, kan de reactie versterkt worden door een spoelworminfectie. De spoelworm kan ook blindheid veroorzaken bij kinderen, en door de lintworm kunnen levercysten ontstaan.
Kinderen lopen wormen vooral op in zandbakken, parken en speeltuinen. Let daarom altijd op dat ze hierna hun handen wassen.
Volwassen katten kunt u het beste 4 x per jaar ontwormen. 1 x per seizoen.
Wij gebruiken op de praktijk Milbemax. Dit is een tablet die goed wordt verdragen en tegen de meest voorkomende wormen beschermd. Dit tablet hoeft maar eenmalig te worden toegediend.
Als het u niet lukt om bij de kat een tablet binnen te krijgen, hebben we ook nog Profender. Dit is een pipet die u in de nek toedient.
Voor hele kleine katjes hebben we ook een pasta om in te geven.